top of page
Zoeken

Zo verminder je nu al de kans op vakantieziekte

Altijd is Kortjakje ziek

Ken jij dit kinderliedje nog ? "Altijd is Kortjakje ziek, midden in de week maar 's zondags niet..." Ik herinner mij nog dat toen ik het op school leerde, er toch wel heel duidelijk gemaakt werd dat het "not done" was om ziek te zijn in de werk- of schoolweek en in het weekend dan wel opnieuw de leuke dingen van het leven op te nemen. Er werd met een aanmanende vinger over Kortjakje gesproken. Het is iets wat ik heel lang met me meegedragen heb. Zelfs als was ik zo goed als helemaal uitgeziekt, het was niet ok om leuke dingen te doen voor ik eerst opnieuw naar school geweest was, of later, opnieuw gaan werken was.



Het lijkt wel of het liedje met bijhorende boodschap er bij velen van ons behoorlijk ingestampt werd ! Niet durven ziek zijn, niet kunnen ziek zijn, geen tijd hebben om ziek te zijn. Dat wat "moet" en "hoort" is prioritair. Alles wat daar niet bij hoort, dient geparkeerd te worden tot later, tot ... in de vakantie. Dan krijg je maatschappelijk wél de toestemming om even de teugels te lossen en te ontspannen. Dan mag je niets doen.

Als het je lukt, je helemaal te ontspannen na een lange tijd van inspanning, dan is er plots wel ruimte voor dat wat geparkeerd werd, dat wat tijdens de rest van het jaar er niet kon of mocht zijn, dat wat weggeduwd werd : Hoofdpijn, vermoeidheid of gewoon eens ziek zijn. Op die manier wordt de moderne versie van het kinderliedje anders. Dan is Kortjakje enkel ziek op zaterdag of zondag... of op vakantie.


Laat je lichaam rusten en geef je geest vrijaf !

Is vakantie voor jou écht vakantie ... of is het een recuperatieperiode geworden?

Jouw lichaam en geest hebben wel degelijk op regelmatige basis volledige rust nodig ! Nog voor je er écht nood aan hebt. Van het moment dat je voelt dat je vakantie nodig hebt, dan zit je al te ver, en zal jouw systeem eerst recupereren voor je echt in volledige ontspanning kan gaan. Slaap je de eerste dagen van een vakantie of verlofperiode ontzettend veel uren? Bingo: je bent aan het recupereren. Hoofdpijn? Plots verkouden of ziek ... de kans is groot dat je in de periode ervoor teveel hooi op je vork nam.


Vijf tips om vakantieziekte te voorkomen.

  • 1. Leer jezelf aan- en uitzetten

Leer jezelf aan- en uitzetten

Bouw dagelijks bewust uit-momenten in. In het begin is dit niet zo evident omdat de kans bestaat dat je enkel"aan" staat. "Uit" staan voelt in eerste instantie enorm onwennig omdat je eerst vooral de weerstand ertegen voelt. Verken rustgevende activiteiten zoals wandelen, yoga, meditatie, een (korte) ademsessie, .... Ontdek wat deze activiteiten op langere termijn met je doen, hoe jij je anders voelt ervoor dan erna.

  • 2.Voed jezelf met de juiste activiteiten en mensen

Welke activiteiten en mensen voeden jou en welke niet ? Stel vanaf nu deze vraag bij de dingen die je doet en bij de mensen waar jij je mee omringt. Het kan natuurlijk zijn dat een vriend of familielid een moeilijke periode heeft en tijdelijk meer van jou nodig heeft. Dat een bepaalde activiteit door omstandigheden tijdelijk meer van je vraagt. Maar als je de balans opmaakt over een langere periode, slaat deze dan over naar het voedende ?

  • 3. Vakantieprikjes

Plan regelmatig een kleine vakantie in. Een weekendje of een dagje weg uit die omgeving die jou aan je dagdagelijkse activiteiten herinnert. Trap niet in de valkuil om die dag dan ook helemaal vol te plannen met dingen die je op die plek zou moeten doen, het accent ligt niet op een toeristische uitstap, maar op er even helemaal

uit te zijn, op ontspanning, op fun!

  • 4. Ontlaad

Ontspanning zonder ontlading is moeilijk, zo niet onmogelijk. Vandaar dat een huilbui of eens goed roepen dikwijls enorm deugd doet... zolang we er niemand anders ongevraagd mee belasten is het helemaal ok. Eens goed op een hoop met kussens slaan werkt ook heel goed. Maar ook dansen en sporten en eens luid meebrullen op dat éné nummer ... gewoon DOEN ! Laat vooral het lichaam meebewegen waardoor de opgebouwde spanning ook fysiek losgelaten kan worden.

  • 5. Neem tijd om uit te zieken

Ziek worden hoort bij het leven, ook als je midden in een werkweek zit. Jouw lichaam is erop voorzien. Van het moment dat het specifieke virussen of bacteriën detecteert, schiet het in actie. Het beste wat je kan doen is (als het over een onschuldige griep of verkoudheid gaat) om je rustig te houden en het lichaam te ondersteunen door te rusten, een ontspannend bad te nemen... en jouw lichaam zijn gang te laten gaan. Als de koorts niet te hoog is, kan het lichaam het meestal wel alleen aan. Door een ziekte uit te zieken, wordt jouw immuunsysteem sterker en zal het bij een volgende gelijkaardige infectie minder snel ziek worden of sneller herstellen. Durf jouw lichaam de tijd te geven om die weerstand op te bouwen.


Succes !

Griet




3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Time To Coach

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Bedankt om je aan te melden!

© 2021 by time to coach

Sociale Media

Contact

Sidonie Verhelststraat 7

B-9050 Gentbrugge

0473 820 158
griet@timetocoach.be

BTW : BE 0860.203.819

Rekeningnummer VDK : BE97 8902 4418 9649  

bottom of page