top of page
Zoeken

Waarom jouw ademhaling zo fenomenaal belangrijk is.

Bijgewerkt op: 10 sep. 2021

“Wat is er nu zo bijzonder aan bewust ademen?” Gisteren had ik een feedback sessie met Thijs. We bespraken de verschillende stappen die ik tijdens een online training, over de blauwdruk van mijn toekomstige online training, geschreven had.

Het mocht allemaal wat enthousiaster vond hij… wat meer nieuwsgierigheid wekkend.

“Wat is nu zo bijzonder aan dat bewust ademen ?” Vroeg hij mij.


Dit ultieme ontegensprekelijke experiment geeft hetzelfde resultaat voor iedereen.

Ik stelde hem voor om de volgende 5 minuten niet te ademen… het ultieme experiment waarmee ik elke voordracht en workshop begin: “Ik nodig jullie uit om deel te nemen aan een kort experiment. Een experiment dat ontegensprekelijk is en bij iedereen werkt. Geen enkele uitzondering. Oud - jong, vrouw - man, dik - dun, arm - rijk…

Dit experiment geeft hetzelfde resultaat voor iedereen”. De deelnemers zitten dan meestal op het puntje van hun stoel. Heel benieuwd voor wat komen gaat en te popelen om deel te nemen… Tot ik de opdracht geef om 5 minuten niet te ademen. De reacties zijn verschillend. Sommigen doen alsnog een poging, terwijl anderen hun teleurstelling niet kunnen verbergen en ze het eigenlijk maar een flauwe opdracht vinden. Ik vraag hen dan of er een probleem zou zijn geweest als ik hen gevraagd had om 5 minuten niet te eten of 5 minuten niet te drinken. En hoe het dan komt dat we alles over voeding afweten, en niets over gezond ademen. En dan valt de euro en heb ik de aandacht voor de rest van de avond.


Ik glimlach, want ik voel dat het klopt en dat ik hier een groeimoment heb.


Thijs was overtuigd, hij geeft een voorbeeld hoe ik over het fenomenale belang van bewust ademen kan schrijven. Ik repliceer dat ik niet zo van schreeuwerige of overdreven taal hou. Hij maakt mij duidelijk dat er een verschil is tussen schreeuwen, uitvergroten om te overtuigen, iets te verdoezelen én een waarheid op de voorgrond te zetten en te benoemen zoals het is. Het is inderdaad zo dat als je 5 minuten niet ademt, je hersenschade kan oplopen. “Hallo Griet! Als ik vijf minuten niet adem loopt er iets serieus mis in mijn hersenen.” PUNT. Zijn gebaren, gezichtsuitdrukking en intonatie maken mij duidelijk dat ook hij hier eigenlijk nooit eerder bij stil gestaan heeft.

Ik glimlach, want ik voel dat het klopt en dat ik hier een groeimoment heb. Ik bedenk welke verandering dit inzicht mij verder gaat geven als ik dit vanaf vandaag ga toepassen. Het is een reflex die ik als coach maak, omdat ik het ook telkens opnieuw aan mijn klanten vraag. “Wat als je dit nieuwe inzicht vanaf vandaag consequent toepast… hoe ziet jouw leven er dan uit binnen vijf jaar… tien jaar. Meestal komt er een glimlach en een twinkel in de ogen. En ik denk dat het bij mij ook even gebeurde. Want ik vond het wel een fijne gedachte om geen wrang gevoel meer te hebben om een overtreffende trap te gebruiken als ik over ademen schrijf of praat.


“Doordat ik mezelf doorheen een ademsessie kon begeleiden, kon ik mezelf steeds opnieuw in rust en balans brengen.”


En toen kwam de tweede vraag van Thijs: “Wat geeft ademen mij als ik koop wat jij aanbiedt”. Ik word stil. Ik weet dat ik nu een helder en duidelijk antwoord moet geven. Zoiets als a) XXX b) YYY c) ZZZ . Maar dat lukt me niet. Eens ik zou beginnen te vertellen wat bewust en integrerend ademen allemaal te bieden heeft, dan ben ik voor een uur vertrokken. Het is zo ruim! Het is zelfs meer dan ruim. Het is ruim én adaptief. Een ademsessie geeft wat er op dat moment nodig is bij die specifieke persoon. Voor mij werd het mijn vangnet waar ik me steeds kon in laten vallen als ik me uit mijn lood had laten slaan door iets van buitenaf. Doordat ik mezelf doorheen een ademsessie kon begeleiden, kon ik mezelf altijd opnieuw in rust en balans brengen. En dat was na jaren van chronische stress een behoorlijke openbaring. Opnieuw rust en veiligheid voelen... ZALIG! Het maakte dat ik niet meer bang was om de stappen te zetten die ik diende te zetten. Door de vrijgekomen energie ging het ook een stuk makkelijker, alsof ik op een golf aan het surfen was in plaats van te roeien tegen de stroom.

Een andere keer werd mijn emotionele bagage aangeraakt en werd mijn rugzak gaandeweg lichter en lichter. En soms had ik het gevoel dat er tijdens een ademsessie niets gebeurd was. Tot ik opmerkte dat ik een paar dagen nadien in een specifieke situatie gewoon een pak rustiger bleef dan voorheen. Als ik mijn dag begon met 20 minuten integrerend ademen, dan leek het wel alsof ik een buffer rond mij had waardoor vervelende prikkels van buitenaf niet écht binnen kwamen. Ze waren er wel, ik merkte ze op, maar ze hadden amper impact op mij.


Nicka stopte na een kwartier de ademsessie, ze ging rechtop zitten, nam een blad papier en bleef een kwartier lang schrijven en tekenen.


Toen Ria kwam ademen kreeg ze inzicht in een stuk onverwerkt verdriet bij het verlies van haar vader. Ze was er zich niet van bewust dat ze dit droeg. Het toonde zich, en het lukte haar om tijdens die ene sessie door de emotie heen te ademen. Ze ging een stuk lichter naar huis. Nicka stopte na een kwartier de ademsessie. Ze ging rechtop zitten, nam een blad papier en bleef een kwartier schrijven en tekenen. Ze had de oplossing van een opdracht waar ze al een hele poos haar hoofd over brak. En Kato, die was plots haar vliegangst kwijt. Maar ik kan niet garanderen dat als morgen Tania komt , ze net als Kato haar vliegangst kwijt zal zijn. Ik heb ervaren dat integrerend adem bijzondere dingen kan doen, maar nooit op commando uitvoert wat je het mentaal opdraagt. Ademen reageert eerder op intentie en frequentie.


De rode draad is de immense rust en ontspanning die na het actieve deel van de sessie optreedt.

De rode draad in de honderden ademsessies die ik tot nu toe begeleidde is de immense rust en ontspanning die na het actieve gedeelte van een sessie optreedt. Een rust die steeds een grotere proportie aanneemt en elke keer meer ruimte inneemt in het leven van wie deze techniek regelmatig toepast.
Net daarom dat Integrerend Ademen zo een belangrijke schakel is in mijn online training waarbij ik mensen leer hoe ze hun stress kunnen hanteren en reduceren.


Dus Thijs, als jij last hebt van chronische stress, en je koopt mijn online training. Dan krijg jij, naast de reguliere stress reductie methodieken, een tool in handen waarmee jij jezelf telkens opnieuw kan terug brengen naar rust en ontspanning. Je krijgt opnieuw een gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen van waaruit je stap voor stap jouw leven kan vormgeven.


43 weergaven0 opmerkingen

Time To Coach

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Bedankt om je aan te melden!

© 2021 by time to coach

Sociale Media

Contact

Sidonie Verhelststraat 7

B-9050 Gentbrugge

0473 820 158
griet@timetocoach.be

BTW : BE 0860.203.819

Rekeningnummer VDK : BE97 8902 4418 9649  

bottom of page