top of page
Zoeken

Gelukkige Dankzegging !


"Gelukkige Wat !?"

hoor ik je al denken bij het lezen van deze titel.

Eerlijk gezegd, ik vind ook dat het helemaal NIET bekt.

Hoe vloeiend en smooth het in het Engels klinkt : "Happy Thanksgiving", zo raar en onwennig klinkt het in het Nederlands. Ik ben alvast aan de slag gegaan met het vinden van meer vloeiende termen. En "Een gelukkige dank-je-welletjes dag" komt al behoorlijk in de buurt.


Bij deze : Een gelukkige Dank-je-welletjes dag !


Dankbaar zijn was bij mij ooit heel beladen. Het was iets wat moest, wat hoorde. Het werd afgedwongen. Als ik niet op het juiste moment mijn dankbaarheid uitsprak, werd ik als een ondankbaar kind nagewezen. En aan de bijhorende lichaamstaal en intonatie kon ik opmaken dat dit iets verschrikkelijk moest zijn om te zijn, een ondankbaar kind. Dus ik leerde "dank u" te zeggen. Steeds opnieuw. Dank u, Dank je wel, merci, hartelijk dank... Tot deze uitdrukking helemaal geautomatiseerd in mijn onderbewuste geprogrammeerd was. Telkens als ik een cadeautje kreeg, of als ik iets mocht doen wat ik graag wou. Ze floepten eruit. De twee woorden die voor mij het verschil maakte tussen wat goed en slecht was. En ik werd een dankbaar kind dat hiervoor ook geprezen werd. Maar het maakte dat de kracht van dankbaarheid verloren ging .Het werden holle woorden die ik zomaar uit mijn pet toverde. Tot ik op een bepaald moment merkte dat ik "dank u" zei toen ik een bekeuring in mijn handen kreeg. Ik was dan wel van dankbaar kind naar een dankbare volwassene opgegroeid, maar ik besefte ook dat dit te gek voor woorden was, en dit niet de bedoeling van dankbaarheid kon zijn.


Wat heeft dankbaarheid met ontspanning en meer energie te maken ?


Maar waarom schrijf ik dit hier nu neer ? In een blogpost waar de thema's vooral stress en burn-out gerelateerd zijn ? Wat heeft dankbaarheid dan met ontspanning én levensenergie te maken ? Wel, ik kan je alvast vertellen dat het beoefenen van dankbaarheid één van mijn dagelijkse rituelen geworden is. Niet omdat ik opnieuw als een dankbaar persoon wil gezien worden door mijn omgeving, maar wel omdat in het benoemen van dat waar je WERKELIJK dankbaar voor bent een bijzonder rustgevend effect zit.

Iemand die in de oranje of rode stresstint vertoeft (zie: vier tinten stress), houdt de focus angstvallig gericht op wat niet goed zou kunnen gaan, of fout kan lopen. Zo werkt het stresssysteem nu eenmaal om jou voor meer kwaad te behoeden. Hierdoor wordt de stress vastgehouden én wordt een vicieuze cirkel geactiveerd. Door je focus te blijven richten op dat wat fout zou kunnen gaan, wordt er nog meer stress gecreëerd en ga je (jouw stresssysteem) hierdoor nog meer focussen en op zoek gaan naar die dingen die fout kunnen lopen waardoor je nog meer stress krijgt...

Door er dagelijks bewust voor te kiezen om dat te benoemen waar je werkelijk dankbaar voor bent, wat wel goed gaat in je leven, verleg je jouw focus van wat slecht kan gaan naar wat goed gaat. Hierdoor ontstaat er ontspanning en en kan je stresssysteem rustig worden en veiligheid ervaren.


Master in Merci !


Wil je graag master worden ? Dan kan je een stapje verder gaan, en nu reeds dankbaar zijn voor iets wat je graag in de toekomst wilt. En neen, dit is geen hocus pocus. De reden waarom dit kan, is dat jouw systeem het onderscheid niet kan maken tussen iets wat realiteit is, of iets wat jij je inbeeldt. Bijvoorbeeld : neem in gedachten een gepelde citroen in je hand, breng je hand naar je mond en beeld je levendig in dat je er een grote hap uitbijt. Krijg je ook plots meer speeksel in de mond? Gaat het ook tintelen in je kaakgewricht ? Gek toch, want je beeld het je maar in, het is niet écht. Toch reageert je lichaam alsof het echt is en produceert ze meer speeksel.

Door dankbaarheid te oefenen voor dingen die er nog niet zijn, maar je graag zou willen, werk je op een heel makkelijke manier aan de weerstand of angst die bij elke verandering te voorschijn komt. Ook als die verandering leuk is. Je zou het als een pro actieve stressreductie kunnen benoemen. Door ook hier de focus te houden op wat je wel wil, en dit te combineren met een gevoel van dankbaarheid (waardoor het lichaam het signaal krijgt dat het goed is/veilig is om het nieuwe te omarmen), zal je veel sneller die dingen in je leven kunnen realiseren.


Challenge in Dankbaarheid - Dankbaar voor deze Challenge


The proof is in de pudding ! Doe de volgende 10 dagen actief mee aan het beoefenen van dankbaarheid.

Hoe ? Zo !

Neem je sleutelhanger en kijk hoeveel sleutels eraan hangen. Voor elke sleutel zoek je iets waar je werkelijk dankbaar voor bent. Sinds de oorlog in Oekraïne ben ik vb bijzonder dankbaar dat ik een dak boven mijn hoofd heb en niet bang hoef te zijn voor de veiligheid van mezelf en de mensen waar ik van hou. En vorige week vertelde iemand mij dat die elke nacht wakker wordt van de pijn. Ik ben al een hele week bewust dankbaar voor mijn gezondheid én mijn heerlijke comfortabele nachtrust. Koppel je autosleutel, je huissleutel, je fietssleutel, je sleutels van op het werk aan iets waar je dankbaar voor bent. Telkens je een sleutel gebruikt word je bewust van datgene waar deze sleutel voor staat. Sta er even bij stil. En vergeet niet ook een sleutel voor je toekomst te kiezen !


Inspireer anderen en schrijf over dat waar je dankbaar voor bent onder de post van deze nieuwsbrief op facebook of instagram ! Deel wat het met je doet om bewust te worden van die dingen die je op andere momenten vanzelfsprekend vind.


ps : heb je geen sleutelbos ? Trek dan eens de frigo open en koppel de boter, de melk, de courgettes, de kaas... aan iets waar je dankbaar voor bent.En voor donderdag : Een Superfijne Dank Je Welletjes Dag !

Griet

13 weergaven0 opmerkingen

Time To Coach

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Bedankt om je aan te melden!

© 2021 by time to coach

Sociale Media

Contact

Sidonie Verhelststraat 7

B-9050 Gentbrugge

0473 820 158
griet@timetocoach.be

BTW : BE 0860.203.819

Rekeningnummer VDK : BE97 8902 4418 9649  

bottom of page